Φυτώριο Σφακιανάκη
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΟ ΦΥΤΩΡΙΟ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
vtem news stack

ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ

  Μια δυναμική καλλιέργεια με προοπτικές - μάθετε περισσότερα…

Read More...

vtem news stack

ΑΡΩΝΙΑ

Μάθετε περισσότερα για τη δυναμική αυτή καλλιέργεια. Πατήστε εδω…

Read More...

vtem news stack

Γκότζι

Μια ιδανική καλλιέργεια για τις συνθήκες της χώρας μας – πατήστε εδω…

Read More...

vtem news stack

ΕΛΙΑ

Γνωρίστε την καλλιέργεια της ελιάς και επιλέξτε την κατάλληλη ποικιλία.…

Read More...

vtem news stack

ΛΑΝΤΑΝΑ

Ένα είδος με πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία…

Read More...

vtem news stack

ΛΕΒΑΝΤΑ

Μάθετε περισσότερα για την καλλιέργεια της λεβάντας…

Read More...

vtem news stack

ΡΟΔΙΑ

Μια καλλιέργεια με πολλες δυνατότητες - επιλέξτε την κατάλληλη ποικιλία…

Read More...

vtem news stack

ΦΥΤΑ ΜΠΟΜΠΟΝΙΕΡΕΣ

Ροδιά μπομπονιέρα για το γάμο ή τη βάπτιση του παιδιού σας. Πατήστε εδώ.…

Read More...

Αρχική   Οδηγίες φύτευσης

Βασικές οδηγίες φύτευσης

   Η φύτευση των δενδρυλλίων στην τελική τους θέση είτε αυτά είναι καρποφόρα είτε καλλωπιστικά είδη,  βασίζεται σε ορισμένες αρχές που θα πρέπει να τηρούνται ώστε να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα από λάθη κατά την μεταφύτευση.  

   Αφού σημαδευτούν τα σημεία στα οποία θέλουμε να φυτέψουμε θα πρέπει προετοιμάσουμε το έδαφος στο οποίο θα μεταφυτεύσουμε το δενδρύλλιο. Ο λάκκος στον οποίο θα τοποθετήσουμε το φυτό θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη διάμετρο από αυτή της μπάλας χώματος του φυτού (περίπου την διπλάσια). Ο λόγος γι’ αυτό είναι  η διευκόλυνση της ανάπτυξης του ριζικού συστήματος κατά τους πρώτους μήνες από την μεταφύτευση. Όταν το έδαφος είναι συμπαγές η ανάπτυξη του ριζικού μπορεί να καθυστερήσει ελαφρά ενώ εφαρμόζοντας τα ανωτέρω, η ανάπτυξη του ριζικού ξεκινά πιο γρήγορα. Σε πιο ελαφριά εδάφη (αμμώδη) δεν είναι απαραίτητο να δημιουργούμε μεγάλη διάμετρο για την μεταφύτευση δενδρυλλίων καθώς σε αυτά η ανάπτυξη των ριζών γίνεται χωρίς δυσκολία.

   Αφού δημιουργήσουμε λοιπόν τον λάκκο προσθέτουμε τόσο χώμα από αυτό που αφαιρέσαμε ώστε ο λαιμός του φυτού να τοποθετηθεί στην επιφάνεια του εδάφους και όχι βαθύτερα. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι να φυτέψουμε το δενδρύλλιο στο ίδιο ύψος που ήταν φυτεμένο στην γλάστρα του φυτωρίου.  Όταν τοποθετήσουμε όλο το χώμα πιέζουμε ελαφρά ώστε να διαπιστώσουμε εάν πρέπει να προσθέσουμε άλλο χώμα ώστε η επιφάνεια του εδάφους να είναι επίπεδη. Είναι πολύ σημαντικό ο λαιμός του φυτού να μην βρίσκεται σε κατώτερο επίπεδο από την επιφάνεια του εδάφους διότι η συγκράτηση νερού στον λαιμό προκαλεί ασθένειες – σήψεις του λαιμού-   οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και τον θάνατο των φυτών μας.  

Το τελευταίο και σημαντικότερο βήμα είναι το πότισμα. Χωρίς πότισμα η όλη διαδικασία είναι μισή. Για να ενωθούν τα ριζικά τριχίδια με το έδαφος θα πρέπει να γίνει ένα καλό πότισμα στο οποίο  το χώμα το οποίο προσθέσαμε από πάνω θα έρθει και θα καθιζάνει ελαφρώς. Εάν φανεί το συμπαγές χώμα της γλάστρας του φυτωρίου να ξεχωρίζει από το υπόλοιπο έδαφος θα πρέπει να προσθέσουμε λίγο χώμα ακόμη ώστε να μην εκτεθούν οι ρίζες του φυτού στον αέρα.

   Τους πρώτους μήνες από την μεταφύτευση, ιδιαίτερα εάν είναι καλοκαίρι,  θα πρέπει να ποτίζουμε επιμελώς το / τα φυτά μας καθώς ακόμη και αν πρόκειται για ένα ανθεκτικό στην ξηρασία είδος, δεν θα έχει αναπτύξει επαρκώς το ριζικό του σύστημα ώστε να μπορεί να προσλάβει την εδαφική υγρασία όπως θα είναι σε θέση να το κάνει μετά από το πρώτο έτος από την μεταφύτευση του.

Προϊόντα

  • Ανά κατηγορία
  • Ανά επιστημονικό όνομα
  • Ανά κοινό όνομα

Συμβουλές

  • Άρθρα και πληροφορίες
  • Οδηγίες φύτευσης
  • Υπολογισμός δέντρων ανά στρέμμα
Email:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Διεύθυνση: Βασιλικά, 57006 Θεσ/νίκη
Τηλ: 23960 22 578 / 6934792355

Copyright © 2015 · All Rights Reserved · Designed By The Webians