Συνοπτικά

Κοινό Όνομα: Βατόμουρο

Επιστημονικό Όνομα: Rubus fruticosus

Κατηγορία: Φυλλοβόλος θάμνος (ανάλογα με την ποικιλία η βλάστηση μπορεί να είναι ορθή ή έρπουσα σε διαφορετικό βαθμό)

Μέγιστο Ύψος: 3 m

Μέγιστο Πλάτος: 3m

Ρυθμός ανάπτυξης: Γρήγορος

Απαιτήσεις σε έδαφος: αναπτύσσεται στους περισσότερους τύπους εδάφους και προτιμά τα υγρά και καλώς στραγγιζόμενα εδάφη. Μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και σε φτωχά εδάφη.

pH εδάφους: 5 -8 (άριστο 5,5 - 6,5)

Απαιτήσεις σε νερό: μέτριες

Αντοχή σε ξηρασία: αρκετή

Αντοχή στο ψύχος: -23ο C

Έκθεση στον ήλιο: πλήρης, ημισκιά αλλά και σε σκιερές θέσεις.

Περίοδος ανθοφορίας: Μάιος - Σεπτέμβριος

Άρωμα ανθέων: όχι

Περίοδος Συγκομιδής: Ιούλιος – έως τα πρώτα κρύα του χειμώνα

Κλάδευμα: μετά την συγκομιδή

Προβλήματα –Εχθροί –Ασθένειες: ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να εμφανίζει ευπάθεια στις ασθένειες ανθράκωση, βερτισιλίωση αλλά και στον βοτρύτη. Οι αφίδες μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην νεαρή βλάστηση και τέλος τα πτηνά αποτελούν πρόβλημα καθώς τρώνε τους καρπούς κατά την περίοδο ωρίμανσης.

Αναλυτικά

Κοινή Ονομασία: Βατόμουρο

Επιστημονική Ονομασία: Rubus fruticosus

Κατηγορία είδους : Φυλλοβόλος θάμνος

Περιγραφή: Το είδος αυτό αυτοφύεται σε όλη την Ευρώπη αλλά και σε πολλές περιοχές της  Αμερικής. Έχει έρπουσα ανάπτυξη και γι’ αυτό χρειάζεται και υποστύλωση. Ο ρυθμός ανάπτυξης του είναι πολύ γρήγορος και σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο έχει ανακηρυχτεί ως ένα από τα πιο επιθετικά ζιζάνια. Ο καρπός του χρησιμοποιείται ευρέως στον τομέα της μεταποίησης σε χυμούς, μαρμελάδες κ.α. Εκτός όμως από συστατικό μεταποιημένων προϊόντων οι καταναλωτές φαίνεται να το προτιμούν και ως φρέσκο καθώς απολαμβάνει ιδιαίτερες υψηλές τιμές στην αγορά.  

Συνθήκες ανάπτυξης: Πρόκειται για ένα πολύ σκληρό είδος όσον αφορά το ψύχος καθώς οι καλλιεργούμενες ποικιλίες αντέχουν τουλάχιστον έως τους -23ο C. Όσον αφορά την άρδευση δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις καθώς έχει μεγάλη αντοχή στην ξηρασία. Για την παραγωγή βέβαια καρπών είναι απαραίτητη η άρδευση του. Μπορεί να αξιοποιήσει από τις ηλιόλουστες έως και τις πιο σκιερές θέσεις για την καλλιέργεια του αλλά στις ηλιόλουστες οι καρποί αποκτούν περισσότερα σάκχαρα και είναι πιο εύγεστοι. Όσον αφορά το έδαφος αν και αναπτύσσεται σε σχετικά μεγάλο εύρος pH, το άριστο θεωρείται αυτό που κυμαίνεται μεταξύ 5,5 και 6,5.

Ανθοφορία – Καρποφορία: Η ανθοφορία του ξεκινά από το τέλος την άνοιξης και συνεχίζει έως τις αρχές του φθινοπώρου. Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα και αυτογόνιμα. Η καρποφορία δημιουργείται σε βλαστούς ενός έτους, δηλαδή στην ζωηρή βλάστηση που είχε δημιουργηθεί το προηγούμενο έτος. Η ωρίμανση των καρπών ξεκινά από τα μέσα του καλοκαιριού και συνεχίζει έως τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Ανάλογα με την ποικιλία έχουμε και διαφορετικά κύματα ωριμάνσεως των καρπών, δηλαδή μπορεί να είναι πρώιμες, μέσο-πρώιμες και τέλος όψιμες. 

Κλαδεύματα: Κάθε βλαστός που καρποφόρησε θα πρέπει να αφαιρείται από την βάση του κοντά στο έδαφος. Συνήθως οι βλαστοί αυτοί μετά την καρποφορία αποξεραίνονται και έτσι η αφαίρεση τους είναι απαραίτητη. Από την λαίμαργη βλάστηση του τρέχοντος έτους αφήνουμε τους πιο εύρωστους καθώς θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ομοιόμορφη κατανομή βλαστών πάνω στο φράχτη ή την οποιαδήποτε υποστύλωση διαθέτουμε. Αυτοί οι βλαστοί θα πρέπει να δένονται καθώς η νέα βλάστηση που θα δημιουργηθεί πάνω τους θα φέρει το φορτίο της καρποφορίας μας που ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να φθάσει και τα 10 κιλά. 

 

Διαθέσιμες ποικιλίες

Triple Crown: ημί-έρπουσας ανάπτυξης που χρειάζεται υποστύλωση. Η ποικιλία αυτή συγκεντρώνει πολλά θετικά χαρακτηριστικά. Η ονομασία της ‘τριπλό στέμμα’ αναφέρεται στα τρία χαρακτηριστικά που την διακρίνουν: γεύση, παραγωγικότητα και  ζωηρότητα. Εμφανίζει ανθεκτικότητα στις ασθένειες που προσβάλουν τα βατόμουρα. Πρόκειται για μία από τις πιο ανθεκτικές στο ψύχος ποικιλία καθώς παγώνει στους -29ο C . Έχει καλή προσαρμοστικότητα σε πολλούς τύπους εδαφών πλην αυτών που δεν στραγγίζουν καλά. Εποχή ωρίμανσης σε περιοχές με ήπιο κλίμα ξεκινά από τα μέσα Ιουλίου ενώ σε πιο βόρειες περιοχές ξεκινά προς τα τέλη του Ιουλίου. Η συγκομιδή διαρκεί ένα μήνα. 

Chester: ιδιαίτερα εύγευστος καρπός για να καταναλωθεί ως φρέσκος, χρησιμοποιείται δε και στην μεταποίηση. Το μέγεθος του είναι μεγάλο  καθώς ο καρπός ζυγίζει 5 με 6 γραμμάρια. Η ποικιλία αυτή θεωρείται ιδιαίτερα παραγωγική καθώς η απόδοση ανά φυτό φτάνει τα 9 κιλά. Η ωρίμανση των καρπών ξεκινά μέσα Αυγούστου σε περιοχές με ήπιο κλίμα και τέλη Αυγούστου σε περιοχές με ψυχρό κλίμα  και συνεχίζει μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Οι απαιτήσεις σε ψύχος είναι 900 ώρες. Πρόκειται για μία από τις πιο ανθεκτικές στο ψύχος ποικιλία καθώς παγώνει στους -29ο C .

Navaho: ορθόκλαδη ποικιλία που δεν χρειάζεται υποστύλωση μπορεί να φτάσει τα 2,5 μέτρα σε ύψος. Όψιμη ωρίμανση καθώς ωριμάζει τον μήνα Αύγουστο και η καρποφορία διαρκεί από 5 έως 6 εβδομάδες. Έχει καλή συντηρησιμότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά είναι κατάλληλα για να διατίθεται και ως φρέσκος. Οι απαιτήσεις σε ψύχος είναι 800 με 900 ώρες. Αντοχή στο ψύχος  έως τους -23ο C. Εξίσου ανθεκτική και στο ζεστό κλίμα του καλοκαιριού.