Συνοπτικά

Κοινό Όνομα: Ρυγχόσπερμο γιασεμί

Επιστημονικό Όνομα: Rhynchospermum jasminoides

Κατηγορία: αειθαλές αναρριχώμενο

Μέγιστο Ύψος: 12 m

Μέγιστο Πλάτος: 3 m

Ρυθμός ανάπτυξης: γρήγορος

Απαιτήσεις σε έδαφος: αναπτύσσεται στους περισσότερους τύπους εδάφους αλλά προτιμά τα γόνιμα εδάφη.

pH εδάφους:  6 έως 7,8

Απαιτήσεις σε νερό: μέτριες

Αντοχή σε ξηρασία: αρκετή

Αντοχή στο ψύχος: -12ο C

Έκθεση στον ήλιο: πλήρης, ημισκιά

Περίοδος ανθοφορίας: για δύο μήνες περίπου. Τέλη άνοιξης με αρχές καλοκαιριού.

Άρωμα ανθέων: ναι

Κλάδευμα: περιορισμού της βλάστησης εάν χρειάζεται μετά το τέλος της ανθοφορίας και καθ’ όλη την διάρκεια της βλαστικής περιόδου.

Προβλήματα –Εχθροί –Ασθένειες: Πολύ ανθεκτικό φυτό χωρίς προβλήματα και ασθένειες.

Αναλυτικά

Κοινή Ονομασία: Ρυγχόσπερμο γιασεμί

Επιστημονική Ονομασία: Rhynchospermum jasminoides

Κατηγορία είδους: αειθαλές αναρριχώμενο

Περιγραφή: το είδος αυτό προέρχεται από την νοτιοανατολική Ασία καθώς αυτοφύεται σε περιοχές της Ιαπωνίας, του Βιετνάμ, της Κορέας και της ανατολικής Κίνας. Πρόκειται για ένα ανθεκτικό είδος που προτιμάται από τους κηποτέχνες όχι μόνο για την πλούσια και ευωδιαστή ανθοφορία του αλλά και για το καταπράσινο φύλλωμα του καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 12 μέτρα και σε πλάτος τα 3. Έχει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και παρουσιάζει μεγάλη ευρωστία σαν είδος.

Συνθήκες ανάπτυξης: ένα είδος χωρίς πολλές απαιτήσεις που μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε όλους τους τύπους εδάφους. Προτιμά τα γόνιμα και αρδευόμενα εδάφη αλλά εμφανίζει ανθεκτικότητα ως προς την ξηρασία. Το pH του εδάφους στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί είναι από 6 έως 7,8. Είναι ανθεκτικό ως προς το ψύχος καθώς παγώνει στους -12ο C.  Μπορεί να ευδοκιμήσει σε ηλιόλουστες θέσεις αλλά και σε ημισκιερές καθώς  η ανθοφορία του δεν εξαρτάται από την ένταση του φωτός όπως συμβαίνει σε άλλα είδη.

Ανθοφορία: η πλούσια ανθοφορία του κρατά περίπου δύο μήνες από τα τέλη της άνοιξης έως τις αρχές του καλοκαιριού. Τα άνθη του είναι ιδιαίτερα εύοσμα και λευκού χρώματος. Εμφανίζονται πολλά μαζί σε ταξιανθίες στην νέα βλάστηση της ανοίξεως.

Κλαδεύματα: για περιορισμό της βλάστησης μπορούμε να επεμβαίνουμε κλαδεύοντας το καθ’ όλη την βλαστική περίοδο αλλά αυτό καλύτερα να συμβαίνει μετά το πέρας της ανθίσεως.

Σχήματα διαμόρφωσης - χρήση: συνήθως χρησιμοποιείται για ψηλές και χαμηλές αναρριχήσεις σε φράχτες και πέργκολές δημιουργώντας ένα θαυμάσιο πυκνό φυτικό φράχτη.