Συνοπτικά

Κοινό Όνομα: Λουίζα

Επιστημονικό Όνομα: Lippia citriodora

Κατηγορία: φυλλοβόλος θάμνος

Μέγιστο Ύψος:  1,8 m

Μέγιστο Πλάτος: 2,4 m

Ρυθμός ανάπτυξης: κανονικός

Απαιτήσεις σε έδαφος: προτιμά τα καλώς στραγγιζόμενα, ελαφριά αλλά γόνιμα εδάφη.

pH εδάφους: 6-7,8

Απαιτήσεις σε νερό: κανονικές

Αντοχή σε ξηρασία: μέτρια έως ελάχιστη

Αντοχή στο ψύχος: -12ο C

Έκθεση στον ήλιο: πλήρης

Περίοδος ανθοφορίας: από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο

Άρωμα ανθέων: ναι (όλο το φυτό είναι αρωματικό)

Κλάδευμα: νωρίς το φθινόπωρο εφαρμόζεται αυστηρό κλάδευμα στο 1/3 του συνολικού ύψους του φυτού και κατά την βλαστική περίοδο εφαρμόζεται ελαφρύ για την διαμόρφωση της κόμης.

Προβλήματα –Εχθροί –Ασθένειες:  δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα με ασθένειες και εχθρούς αλλά είναι ευπαθές στους δυνατούς παγετούς και την ξηρασία.

Αναλυτικά

Κοινή Ονομασία: Λουΐζα

Επιστημονική Ονομασία: Lippia citriodora

Κατηγορία είδους : φυλλοβόλος θάμνος

Περιγραφή: αν και η καταγωγή αυτού του θάμνου είναι από την Ν. Αμερική (Περού, Χιλή), δεν αντιμετώπισε δυσκολία στο να ευδοκιμήσει και να εγκλιματιστεί και στην χώρα μας. Ιδιαίτερα αρωματικό φυτό του οποίου τα φύλλα αναδύουν άρωμα λεμονιού. Δημιουργεί ακανόνιστη βλάστηση και σαν είδος έχει κανονικό ρυθμό ανάπτυξης. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται ως αφέψημα και όπως λέγεται είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για αυτούς που επιθυμούν να αδυνατίσουν.

Συνθήκες ανάπτυξης: ως προς το έδαφος, ευδοκιμεί σε ελαφριά, γόνιμα και καλώς στραγγιζόμενα εδάφη. Το pH μπορεί να κυμαίνεται από 6,1 έως 7,8. Ως προς την ξηρασία δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό αλλά έχει μέτριες απαιτήσεις σε άρδευση. Αν και φυλλοβόλο είδος θα πρέπει να προστατεύεται από τους δυνατούς παγετούς του χειμώνα καθώς είναι ευπαθές στους ανέμους. Ελάχιστη θερμοκρασία για την καλλιέργεια του είναι οι -12ο C.

Ανθοφορία: ανθοφορεί από το τέλος της άνοιξης έως το τέλος του καλοκαιριού. Τα άνθη του σχηματίζονται επάκρια, σε βοτρυώδη ταξιανθία (Βότρυς= τσαμπί από σταφύλια).

Κλαδεύματα: νωρίς το φθινόπωρο πριν τα κρύα του χειμώνα, σε παγετόπληκτες περιοχές κλαδεύεται αυστηρά, χαμηλά, στο 1/3 του ύψους του και προστατεύεται με κάποιο υλικό όπως άχυρο. Σε περιοχές με ήπιο χειμώνα, το κλάδευμα δεν χρειάζεται να είναι τόσο αυστηρό  και γίνεται για την διαμόρφωση της κόμης. Μέσα στην άνοιξη μπορούμε να κορφολογήσουμε για να δημιουργήσουμε πιο πυκνή και συμπαγή βλάστηση.

Σχήματα διαμόρφωσης - χρήση:  χρησιμοποιείται είτε ως μεμονωμένο φυτό είτε σε ομάδες για την δημιουργία συστάδων  σε κήπους . Μπορεί να καλλιεργηθεί και σε γλάστρα σε μπαλκόνια.