Συνοπτικά

Κοινό Όνομα: Πλουμπάγκο

Επιστημονικό Όνομα: Plumbago auriculata

Κατηγορία: φυλλοβόλο αναρριχώμενο

Μέγιστο Ύψος:   3 m

Μέγιστο Πλάτος:  2,4 m

Ρυθμός ανάπτυξης:  γρήγορος

Απαιτήσεις σε έδαφος:  αναπτύσσεται σε πολλούς τύπους εδαφών, προτιμά τα ελαφριά και επαρκώς στραγγιζόμενα εδάφη.

pH εδάφους: 5-7

Απαιτήσεις σε νερό: Μέτριες

Αντοχή σε ξηρασία: Αρκετή

Αντοχή στο ψύχος: - 12o C

Έκθεση στον ήλιο: πλήρης

Περίοδος ανθοφορίας: καθ’ όλη την βλαστική περίοδο (Μάιο - Οκτώβριο)

Άρωμα ανθέων: όχι

Κλάδευμα: στην αρχή του χειμώνα για την διαμόρφωση και τον περιορισμό της βλάστησης

Προβλήματα –Εχθροί –Ασθένειες: δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα με εχθρούς και ασθένειες. Θα πρέπει να φυτεύεται σε προστατευμένες από τον παγετό θέσεις καθώς παγώνει το υπέργειο μέρος όταν πέφτει πολύ κάτω από το 0 η θερμοκρασία.

Αναλυτικά

Κοινή Ονομασία: Πλουμπάγκο

Επιστημονική Ονομασία: Plumbago auriculata

Κατηγορία είδους: φυλλοβόλο αναρριχώμενο

Περιγραφή: Πρόκειται για ένα είδος που προέρχεται από την Νότια Αφρική. Η πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία του το έχει κάνει γνωστό σε όλες τις εύκρατες περιοχές του κόσμου. Μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα σε ύψος αλλά και τα 2,4 σε πλάτος. Είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης και ιδιαίτερα αγαπητό όχι μόνο για την εντυπωσιακή ανθοφορία του αλλά και για την ανθεκτικότητά του.

Συνθήκες ανάπτυξης: ιδιαίτερα φωτόφιλο φυτό χωρίς να αντιμετωπίζει προβλήματα στις ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού της χώρας μας. Ανθεκτικό στην ξηρασία με μέτριες απαιτήσεις σε νερό. Όσον αφορά την ελάχιστη θερμοκρασία παγώνει στους -12ο C. Όσον αφορά το έδαφος, αν και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, ευνοείται πολύ σε ελαφριά εδάφη με καλή στράγγιση και ελαφρώς όξινο έδαφος. Αναπτύσσεται σε pH από 5 έως 7.

Ανθοφορία: τα άνθη του εμφανίζονται πολλά μαζί σε ταξιανθίες και είναι χρώματος μπλε ή άσπρου ανάλογα με την ποικιλία. Η ανθοφορία ξεκινά κατά τον Μάιο και τελειώνει όταν η θερμοκρασία το φθινόπωρο πέφτει κάτω από 15ο C. 

Κλαδεύματα:  όταν το χειμώνα ρίξει τα φύλλα του, κλαδεύουμε για να το διαμορφώσουμε και να αραιώσουμε τυχόν πολύ πυκνή βλάστηση.

Σχήματα διαμόρφωσης - χρήση: συνήθως χρησιμοποιείται σαν αναρριχώμενο σε φράχτες και πέργκολες αλλά μπορεί και να φυτευτεί σε γλάστρες όπου θα αφεθεί η κρεμοκλαδής βλάστηση του, δημιουργώντας έτσι μια ανοιχτού τύπου ανθοδέσμη.

Διαθέσιμες ποικιλίες

Μπλέ και λευκό (προσωρινά μη διαθεσιμή φωτογραφία)