Συνοπτικά

Κοινό Όνομα: Τριανταφυλλιά

Επιστημονικό Όνομα: Rosa sp.

Κατηγορία: Φυλλοβόλος θάμνος

Μέγιστο Ύψος: εξαρτάται από την ποικιλία

Μέγιστο Πλάτος: εξαρτάται από την ποικιλία

Ρυθμός ανάπτυξης:  γρήγορος

Απαιτήσεις σε έδαφος: μεγάλη προσαρμοστικότητα αλλά ευδοκιμεί σε γόνιμα και καλώς στραγγιζόμενα εδάφη.

pH εδάφους: 5,5 -7 (6,5 είναι το ιδανικό)

Απαιτήσεις σε νερό: μέτριες

Αντοχή σε ξηρασία: μέτρια. Το καλοκαίρι θα πρέπει να μην της στερούμε το νερό για να ανθίζει με αφθονία

Αντοχή στο ψύχος: -29οC

Έκθεση στον ήλιο:πλήρης

Περίοδος ανθοφορίας: εξαρτάται από την ποικιλία. Συνήθως από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο. 

Άρωμα ανθέων: εξαρτάται από την ποικιλία. Από πολύ έντονο έως καθόλου.

Κλάδευμα: βαθύ κλάδευμα τον Φεβρουάριο, αφαίρεση των αποξεραμένων ανθέων κατά την διάρκεια της βλαστικής για να συνεχίζει να ανθίζει.

Προβλήματα –Εχθροί –Ασθένειες: ευπαθές ανάλογα με την ποικιλία σε αφίδες, κάμπιες, κολεόπτερα και στις ασθένειες ωίδιο, σκωρίαση, μαύρη κηλίδωση και τον περονόσπορο.

Αναλυτικά

Κοινή Ονομασία: Τριανταφυλλιά

Επιστημονική Ονομασία: Rosa sp.

Κατηγορία είδους : Φυλλοβόλος θάμνος

Περιγραφή: Το γένος των ρόδων περιλαμβάνει περισσότερα από 200 είδη και η καταγωγή τους μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το κάθε είδος. Αυτοφύεται σε Ευρώπη και Ασία σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής αλλά και της Αμερικής. Φυτό ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας λόγω της πλούσιας ανθοφορίας του. Ορισμένες ποικιλίες παράγουν ιδιαίτερα αρωματικά άνθη. Το εύρος των χρωμάτων είναι τεράστιο. Έχει την πρώτη θέση σε παραγωγή και πωλήσεις στα δρεπτά (κομμένα) άνθη. Είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης. Υπάρχουν ποικιλίες θαμνώδεις, δενδρώδεις, αναρριχώμενες, νάνες και ημινάνες. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό στο ψύχος αλλά η αντοχή του μεταβάλλεται ανάλογα με την ποικιλία. Οι περισσότερες είναι ανθεκτικές σε θερμοκρασίες έως – 29ο C (ζώνη 5 στον χάρτη USDA).

Συνθήκες ανάπτυξης: Το φυτό αυτό έχει μεγάλη προσαρμοστικότητα σε πολλούς τύπους εδαφών αλλά δεν προτιμά τα ασβεστώδη.  Γόνιμα και καλά στραγγιζόμενα εδάφη είναι η βέλτιστη επιλογή. Η προσθήκη καλά χωνεμένης κοπριάς ή φυτοχώματος μπορεί να βελτιώσει της ανάπτυξη του φυτού αλλά και την ανθοφορία του όταν το έδαφος είναι φτωχό σε οργανική ουσία. Για πλούσια ανθοφορία θα πρέπει να επιλέγονται θέσεις φύτευσης με άπλετο φως. Η υγρασία του εδάφους θα πρέπει να είναι επαρκής και τα ποτίσματα του συχνά ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες όπου επικρατούν ξηροθερμικές συνθήκες.

Ανθοφορία : Η ανθοφορία εξαρτάται από την ποικιλία. Υπάρχουν ποικιλίες που ανθίζουν μόνο τον Μάιο – Ιούνιο (Μαγιάτικα τριαντάφυλλα) αλλά και ποικιλίες που έχουν επαναλαμβανόμενη ανθοφορία.  Στη δεύτερη κατηγορία, για να συνεχίζεται η ανθοφορία με έντονο ρυθμό θα πρέπει να αφαιρούνται τα υπερώριμα άνθη (όταν τα πέταλα μαραθούν ή πέσουν). Η αφαίρεση τους θα πρέπει να συνοδεύεται με την ταυτόχρονη απομάκρυνση ενός τμήματος βλαστού κάτω από το άνθος ώστε να αναπτυχθεί κάποιος νέος βλαστός που θα ανθοφορήσει.

Κλαδεύματα: Τα κλαδεύματα της τριανταφυλλιά είναι απαραίτητα διότι ανανεώνουν την βλάστηση πάνω στην οποία δημιουργείται η καινούργια ανθοφορία. Εάν οι τριανταφυλλιές αφεθούν ακλάδευτες τότε παρουσιάζουν γηρασμό και ελάχιστη ανθοφορία. Το είδος του κλαδεύματος που χρησιμοποιούμε εξαρτάται από το είδος της ποικιλίας και το σχήμα που θέλουμε να έχει το φυτό. Στα τέλη του χειμώνα εφαρμόζουμε βαθύ κλάδευμα στις θαμνώδεις  στα 30-40 cm από το έδαφος αν είναι αυτόριζο το φυτό ενώ εάν είναι εμβολιασμένο υπολογίζουμε αυτήν την απόσταση από το σημείο του εμβολιασμού. Στις δενδρώδεις αφαιρούμε τους βλαστούς που ανθοφόρησαν και τα μικρά και αδύναμα κλαδιά. Στις αναρριχώμενες αφαιρούμε τους παλιούς ξηρούς βλαστούς που ξεκινούν από το έδαφος αλλά και τους βλαστούς που ανθοφόρησαν που βρίσκονται πάνω στα κλαδιά – οδηγούς, αφήνοντας όμως γύρω στα 4 cm από τα κλαδιά που αφαιρούμε πάνω στους  οδηγούς.   Πέρα από το χειμερινό κλάδευμα, όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη παράγραφο θα πρέπει να αφαιρούνται τα υπερώριμα άνθη καθ’ όλη την διάρκεια της βλαστικής περιόδου ώστε να επιτυγχάνουμε συνεχή ανθοφορία.

Σχήματα διαμόρφωσης - χρήση: Οι θαμνώδεις τριανταφυλλιές μπορούν να φυτευτούν είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες δημιουργώντας χαμηλούς φράχτες , παρτέρια και χωρίσματα στο κήπο μας. Μπορεί να καλλιεργηθούν και σε γλάστρα αλλά πρέπει να τοποθετούνται σε ηλιόλουστες θέσεις.  Οι αναρριχώμενες ποικιλίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα για μία ψηλή αναρρίχηση σε πέργκολα ή αψίδα είτε σε ομάδες  για αναρρίχηση σε φράχτες ακόμα και σε τοίχους. Οι νάνες και ημινάνες ποικιλίες είναι κατάλληλες για περιορισμένους χώρους καθώς μπορούν να φυτευτούν μεμονωμένα σε γλάστρες στη βεράντα αλλά και στον κήπο σε βραχόκηπους . Φυτεύονται εξίσου και σε ομάδες δημιουργώντας  χαμηλές μπορντούρες στον κήπο αλλά και υπέροχα παρτέρια.

Εχθροί – Ασθένειες: σημαντικό μειονέκτημα των ρόδων αποτελεί το γεγονός ότι έχουν ευπάθεια ανάλογα με την ποικιλία σε εχθρούς αλλά και ασθένειες. Την άνοιξη οι αφίδες, τα κολεόπτερα και οι κάμπιες αποτελούν σημαντικό εχθρό ενώ οι ασθένειες που συναντάμε συχνότερα είναι το ωίδιο, η σκωρίαση, η μαύρη κηλίδωση και ο περονόσπορος. 

Διαθέσιμες ποικιλίες

Διαθέσιμες ποικιλίες:   διαθέτουμε αρκετές  ποικιλίες αρωματικές και μη με μεγάλη ποικιλία χρωμάτων σε θαμνώδεις, αναρριχώμενες, νάνες και μινιατούρες.

Δείτε μερικές από αυτές:

απαλό κίτρινο - ροζ (θαμνώδης με μέγιστο ύψος τα 2 m)

Κοκκινο - βυσσινί αρωματικό (θαμνώδης με μεγιστο ύψος 2 m)

 

 

 

 

Κίτρινο - κόκκινο (θαμνώδης χαμηλής ανάπτυξης έως 1,5 m)

Ροζ αρωματική (θαμνώδης με μέγιστο ύψος 2 m)

 

 

 

 

 

Μπορντώ - Κίτρινο (θαμνώδης με μεγιστο ύψος 1,5 m)

Εντονο κίτρινο (ημινάνα ποικιλία θαμνώδης με μέγιστο ύψος 1 m)

 

 

 

 

 

Έντονο πορτοκαλί (μινιατούρα ποικιλία μεγιστο ύψος 0,5 m)