Συνοπτικά

Κοινό Όνομα: Βουδλέια Δαβίδειος

Επιστημονικό Όνομα: Buddleia davidii

Κατηγορία: φυλλοβόλος θάμνος (σε περιοχές με ήπιο χειμώνα ημιαειθαλής)

Μέγιστο Ύψος: 3 m

Μέγιστο Πλάτος: 4 m

Ρυθμός ανάπτυξης: Γρήγορος

Απαιτήσεις σε έδαφος: καλή προσαρμοστικότητα σε πολλούς τύπους αρκεί να στραγγίζουν επαρκώς. Προτιμά τα γόνιμα εδάφη

pH εδάφους: 5,5 – 8 (άριστο 6 – 7).

Απαιτήσεις σε νερό: μέτριες

Αντοχή σε ξηρασία: αρκετή

Αντοχή στο ψύχος: -28ο C

Έκθεση στον ήλιο: πλήρης

Περίοδος ανθοφορίας: Ιούνιος - Σεπτέμβριος

Άρωμα ανθέων: ναι

Κλάδευμα: στο τέλος του χειμώνα (διαμόρφωσης) και εντός της βλαστικής περιόδου κορυφολογήματα για την δημιουργία διακλαδώσεων και σφαιρικού σχήματος

Προβλήματα –Εχθροί –Ασθένειες: νηματώδεις (έδαφος) και αφίδες κατά την δημιουργία νεαρής βλάστησης. 

Αναλυτικά

Κοινή Ονομασία: Βουδλέια

Επιστημονική Ονομασία: Buddleia davidii

Κατηγορία είδους: Φυλλοβόλος θάμνος

Περιγραφή: το είδος αυτό αν και φυλλοβόλο, σε περιοχές με ήπιο χειμώνα χαρακτηρίζεται και ως ημιαειθαλές καθώς το φύλλωμα δεν πέφτει πάντα. Η καταγωγή του χάνεται στην Άπω Ανατολή και είναι αρκετά δημοφιλές στην κηποτεχνία χάρη στην πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία του. Θεωρείται μελισσοτροφικό φυτό αλλά τα άνθη του δέχονται μεγάλη επισκεψιμότητα και από τις πεταλούδες γι’αυτό στο εξωτερικό το κοινό του όνομα είναι ‘ο θάμνος της πεταλούδας’ (Butterflybush). Οι διαστάσεις του μπορούν να φτάσουν τα 3 μέτρα σε ύψος και τα 4 σε πλάτος. Έχει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης.

Συνθήκες ανάπτυξης: εμφανίζει αρκετά μεγάλη προσαρμοστικότητα ως προς το έδαφος αρκεί να είναι στραγγερό. Το άριστο pH του εδάφους είναι 6 έως 7, δηλαδή ελαφρώς όξινο προς ουδέτερο. Είναι ανθεκτικό ως προς τους ρύπους της ατμόσφαιρας και ευδοκιμεί και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Θα πρέπει να φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις για να έχει έντονη ανθοφορία. Έχει μέτριες απαιτήσεις σε άρδευση και εμφανίζει ανθεκτικότητα ως προς την ξηρασία. Πρόκειται για ένα είδος με μεγάλη αντοχή στο ψύχος που φτάνει τους -28οC.

Ανθοφορία: Πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία που ξεκινά τον Ιούνιο και συνεχίζει έως τον Σεπτέμβριο. Τα άνθη του είναι εύοσμα και τα συναντάμε επάκρια σε βλαστούς του τρέχοντος έτους σε ταξιανθία σύνθετου βότρυ.

Κλαδεύματα: είναι απαραίτητο να κλαδεύεται αυστηρά στο τέλος του χειμώνα για την δημιουργία νέας βλάστησης πάνω στην οποία θα έχουμε ανθοφορία. Κατά την βλαστική περίοδο μπορούμε να κορφολογήσουμε ώστε το φυτό να έχει πιο πυκνή και φουντωτή βλάστηση.  

Σχήματα διαμόρφωσης - χρήση: μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μεμονωμένο φυτό αλλά και σε συστάδες για εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά την ανθοφορία του.  Θα πρέπει τα σημεία που επιλέγονται να έχουν αρκετό διαθέσιμο χώρο καθώς αποκτά μεγάλο μέγεθος.  Είναι κατάλληλο και για φυτεύσεις σε πάρκα και κατά μήκος των εθνικών οδών λόγω της ελάχιστης φροντίδας που χρειάζεται.

Διαθέσιμες ποικιλίες

                            

     Λευκή

 

                                                                       Μοβ