Συνοπτικά

Κοινό Όνομα: Πυξάρι

Επιστημονικό Όνομα: Buxus sempervirens

Κατηγορία: Αειθαλής θάμνος

Μέγιστο Ύψος: 4 m

Μέγιστο Πλάτος: 4 m

Ρυθμός ανάπτυξης:αργός

Απαιτήσεις σε έδαφος: μεγάλη προσαρμοστικότητα σε πολλούς τύπους εδάφους αρκεί να στραγγίζει επαρκώς

pH εδάφους: 5,5 -8

Απαιτήσεις σε νερό: μέτριες

Αντοχή σε ξηρασία: αρκετή

Αντοχή στο ψύχος: -23οC

Έκθεση στον ήλιο: πλήρης / ημισκιά

Περίοδος ανθοφορίας: μέσα της άνοιξης

Άρωμα ανθέων: όχι

Κλάδευμα: διαμόρφωσης και διατήρησης σχήματος

Προβλήματα –Εχθροί –Ασθένειες:δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα με εχθρούς και ασθένειες.

Αναλυτικά

Κοινή Ονομασία: Πυξάρι

Επιστημονική Ονομασία: Buxus sempervirens

Κατηγορία είδους :Αειθαλής θάμνος

Περιγραφή: αυτό το είδος κατάγεται από Ευρώπη αλλά και Ασία. Εκτός από θάμνος χαρακτηρίζεται και ως μικρό δέντρο. Μπορεί να φτάσει από 1 έως 9 μέτρα σε ύψος αλλά λόγω της ιδιαίτερα αργή ανάπτυξης αυτό συμβαίνει μετά από πολλές δεκαετίες. Συνήθως αγγίζει τα 3 με 4 τόσο σε ύψος όσο και σε πλάτος. Έχει ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία χάρη στο έντονο πράσινο  χρώμα του φυλλώματος του. Τον χειμώνα, το φύλλωμα του αποκτά κόκκινες αποχρώσεις λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Συνθήκες ανάπτυξης: αναπτύσσεται τόσο σε ηλιαζόμενες όσο και σε ημισκιερές θέσεις. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και σε φτωχά εδάφη. Το έδαφος θα πρέπει να στραγγίζει επαρκώς. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες έως -23οC.

Ανθοφορία: εάν δεν κλαδεύεται αυστηρά, την άνοιξη ανθοφορεί.Ταάνθη του είναι κίτρινα στο χρώμα αλλά ασήμαντα σε μέγεθος.

Κλαδεύματα: είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στα κλαδεύματα γι’ αυτό προτιμάται από τους κηποτέχνες για την δημιουργία περίτεχνων σχημάτων αλλά για οριοθέτηση. 

Σχήματα διαμόρφωσης - χρήση: μπορεί να φυτευτεί ως μεμονωμένο για την δημιουργία σχημάτων  αλλά συνήθως φυτεύεται σε ομάδες για την δημιουργία φράχτη αλλά και χαμηλές μπορντούρες . Μπορεί να καλλιεργηθεί και σε γλάστρα σε κήπους και βεράντες.