Συνοπτικά

Κοινό Όνομα: Αρμπαρόριζα

Επιστημονικό Όνομα: Pelargonium graveolens

Κατηγορία: πολυετής πόα  (έρπουσα)

Μέγιστο Ύψος: 0.50 m

Μέγιστο Πλάτος: 2  m

Ρυθμός ανάπτυξης: γρήγορος

Απαιτήσεις σε έδαφος: μεγάλη προσαρμοστικότητα αρκεί να σταγγίζει επαρκώς

pH εδάφους: 6,5 – 8,5

Απαιτήσεις σε νερό: μέτριες

Αντοχή σε ξηρασία: μεγάλη

Αντοχή στο ψύχος: - 4ο C

Έκθεση στον ήλιο: πλήρης, ημισκιά

Περίοδος ανθοφορίας : Απρίλιο έως αργά το φθινόπωρο

Άρωμα ανθέων : ολόκληρο το φυτό είναι αρωματικό ιδιαίτερα τα φύλλα του.

Κλάδευμα: διαμόρφωσης και διατήρησης του σχήματος αργά τον χειμώνα – αρχή της άνοιξης.

Προβλήματα –Εχθροί –Ασθένειες: ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό εμφανίζει προβλήματα μόνο σε εδάφη που δεν στραγγίζουν επαρκώς. 

Αναλυτικά

Κοινή Ονομασία: Αρμπαρόριζα

Επιστημονική Ονομασία: Pelargonium graveolens

Κατηγορία είδους : αειθαλής πολυετής πόα

Περιγραφή: ιδιαίτερα αρωματικό φυτό που κατάγεται από την Ν. Αφρική. Καλλιεργείται περισσότερο για το έντονο άρωμα του φυλλώματος του παρά για την ανθοφορία του η οποία ξεκινά την άνοιξη και συνεχίζει όλο το καλοκαίρι. Έχει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και έρπει εάν δεν υποστυλωθεί (όταν φθάσει το μέγιστο ύψος του). Μπορεί να φτάσει 0,5 m σε ύψος και 2 m σε πλάτος.

Συνθήκες ανάπτυξης: ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί και σε ημισκιά. Έχει μέτριες απαιτήσει σε νερό  και είναι ανθεκτικό φυτό  στην ξηρασία. Έχει μεγάλη προσαρμοστικότητα ως προς το έδαφος αρκεί να στραγγίζει επαρκώς. To pH θα πρέπει να κυμαίνεται από 6,5 έως 8,5 για να αναπτυχθεί με ευρωστία. Η ελάχιστη θερμοκρασία που επιβιώνει είναι -4ο C. 

Ανθοφορία: Τα άνθη τους έχουν ροζ –μοβ πέταλα και δεν έχουν ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία. Η ανθοφορία του είναι μεγάλη καθώς ξεκινά την άνοιξη και συνεχίζεται έως και το φθινόπωρο. 

Κλαδεύματα: συνήθως το κλαδεύουμε για να το περιορίσουμε αλλά και να το διαμορφώσουμε και η επέμβαση αυτή συνιστάται να γίνεται στην αρχή της άνοιξης (όταν μειώνεται η πιθανότητα για όψιμους παγετούς)

Σχήματα διαμόρφωσης - χρήση: το συναντάμε κυρίως  φυτεμένο σε γλάστρες λόγω της ευαισθησίας τους στους παγετούς καθώς το χειμώνα  χρειάζεται προστασία. Χρησιμοποιείται και σε κρεμαστές γλάστρες καθώς η ανάπτυξή του δεν είναι ιδιαίτερα ορθόκλαδη. Σε περιοχές με ήπιους χειμώνες μπορεί να φυτευτεί σε κήπους για εδαφοκάλυψη.