Συνοπτικά

Κοινό Όνομα: Δενδρολίβανο

Επιστημονικό Όνομα: Rosmarinus officinalis

Κατηγορία: αειθαλής θάμνος (αρωματικός)

Μέγιστο Ύψος:  1,5 m

Μέγιστο Πλάτος: 2,5 m

Ρυθμός ανάπτυξης: μέτριος

Απαιτήσεις σε έδαφος: προσαρμόζεται σε πολλούς τύπους εδάφους

pH εδάφους: 6,6 – 8,5

Απαιτήσεις σε νερό: ελάχιστες

Αντοχή σε ξηρασία: μεγάλη

Αντοχή στο ψύχος: -17ο C

Έκθεση στον ήλιο:  πλήρης

Περίοδος ανθοφορίας: άνοιξη και φθινόπωρο αν ο καιρός το επιτρέψει (ήπιος)

Άρωμα ανθέων: ναι

Κλάδευμα: διαμόρφωσης αν είναι απαραίτητο μετά την ανθοφορία.

Προβλήματα –Εχθροί –Ασθένειες: αναπτύσσεται χωρίς προβλήματα καθώς σπάνια προσβάλλεται από ασθένειες και εχθρούς και επιπλέον είναι ανθεκτικό σε δυσμενείς καταστάσεις όπως αλατότητα του εδάφους, ξηρασία και ανέμους.

Αναλυτικά

Κοινή Ονομασία: Δενδρολίβανο

Επιστημονική Ονομασία: Rosmarinus officinalis

Κατηγορία είδους : αειθαλής θάμνος

Περιγραφή: πρόκειται για ένα αρωματικό φυτό με πολλές εφαρμογές στην φαρμακευτική, την αρωματοποιία αλλά και την γαστρονομία. Δημιουργεί σφαιρική κόμη και χρησιμοποιείται ευρέως στην κηποτεχνία λόγω της ανθεκτικότητας του σε ποικίλες αντίξοες συνθήκες. Κατάγεται από την ευρύτερη περιοχή της μεσογείου και  θεωρείται ως μετρίου ρυθμού ανάπτυξης είδος.

Συνθήκες ανάπτυξης: ανθεκτικό φυτό ως προς τις εδαφολογικές συνθήκες καθώς αναπτύσσεται ακόμη και σε ξερά, πετρώδη και άγονα εδάφη. Θα πρέπει να φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις για να ευδοκιμήσει. Παραθαλάσσιες φυτεύσεις είναι εφικτές καθώς δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με την αλατότητα. Είναι αρκετά ανθεκτικό στο ψύχος καθώς παγώνει στους -17ο C.

Ανθοφορία: ξεκινά νωρίς την άνοιξη και κορυφώνεται με την άνοδο της θερμοκρασίας τον Απρίλιο και μετά από μια παύση το καλοκαίρι ανθοφορεί το φθινόπωρο αν δεν έχουμε πρώιμους παγετούς με κορύφωση το Νοέμβριο.  

Κλαδεύματα: συνήθως το κλαδεύουμε για να του δώσουμε πιο συμπαγή κόμη και αυτό είναι καλό να εφαρμόζεται  μετά την ανθοφορία. Καλό είναι να μην το κλαδεύουμε αυστηρά καθώς αυτό έχει αρνητική επίδραση στην δημιουργία νέας βλάστησης.

Σχήματα διαμόρφωσης - χρήση: μπορεί να φυτευτεί μεμονωμένο αλλά και σε ομαδικές φυτεύσεις για την δημιουργία χαμηλού φράχτη ή μπορντούρας. Αποτελεί πολύ καλή επιλογή για βραχόκηπους.

Διαθέσιμες ποικιλίες

Διαθέτουμε το ορθόκλαδο δεντρολίβανο αλλά και το έρπον