Συνοπτικά

Κοινό Όνομα: Καμέλια

Επιστημονικό Όνομα: Camellia japonica

Κατηγορία: αειθαλής θάμνος

Μέγιστο Ύψος: 5 m

Μέγιστο Πλάτος: 4 m

Ρυθμός ανάπτυξης: αργός

Απαιτήσεις σε έδαφος: χρειάζεται όξινα εδάφη πλούσια σε οργανική ύλη και καλώς στραγγιζόμενα.

pH εδάφους: 4,5 – 6,5

Απαιτήσεις σε νερό: Μέτριες

Αντοχή σε ξηρασία: μέτρια έως ελάχιστη

Αντοχή στο ψύχος: -17ο C

Έκθεση στον ήλιο: ημισκιά / σκιά

Περίοδος ανθοφορίας:  νωρίς την άνοιξη

Άρωμα ανθέων: εξαρτάται από την ποικιλία

Κλάδευμα: ελαφρύ μετά την ανθοφορία

Προβλήματα –Εχθροί –Ασθένειες:  όσον αφορά τις προσβολές εντομών δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα αλλά είναι ευπαθείς σε ασθένειες που σχετίζονται με την κακή στράγγιση του εδάφους.(Camellia Diseases & Insect Pests)

Αναλυτικά

Κοινή Ονομασία:  Καμέλια

Επιστημονική Ονομασία: Camellia japonica

Κατηγορία είδους : αειθαλής θάμνος

Περιγραφή: όπως αναφέρει και το επιστημονικό της όνομα η καμέλια κατάγεται από την Ιαπωνία αλλά και την Κίνα καθώς αυτοφύεται και εκεί.  Τα φύλλα της, σκληρά και γυαλιστερά, σκούρου πράσινου χρώματος, προσδίδουν ιδιαίτερη καλλωπιστική όψη στο φυτό πέραν από την εντυπωσιακή ανθοφορία που δημιουργείται νωρίς την άνοιξη. Μπορεί να πάρει την μορφή μικρού δέντρου καθώς φτάνει τα 5  με 6 μέτρα σε ύψος και τα 4 σε πλάτος. Έχει αργό ρυθμό ανάπτυξης αλλά είναι από τα φυτά που αξίζουν την αναμονή και τις φροντίδες καθώς μας ανταμείβει απλόχερα με μια από τις πιο θεαματικές ανθοφορίες που υπάρχουν.

Συνθήκες ανάπτυξης: βασική προϋπόθεση για την καλλιέργεια της αποτελεί το pH του εδάφους που θα πρέπει να είναι όξινο. Ήτοι, να κυμαίνεται μεταξύ 4,5 και 6,5 ώστε να μην αντιμετωπίζει προβλήματα και τροφοπενίες. Πλούσια σε οργανική ύλη εδάφη είναι ιδανικά. Θα πρέπει να φροντίσουμε το νερό να στραγγίζει επαρκώς καθώς σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει πιθανότητα να σαπίσουν οι ρίζες του φυτού μας.

Ανθοφορία: η ανθοφορία της ξεκινά κατά τα μέσα της άνοιξης σε περιοχές με ψυχρό κλίμα αλλά μπορεί να ξεκινήσει και τέλη του χειμώνα σε περιοχές με ήπιο κλίμα (νοτιότερα σημεία της Ελλάδος). Η ανθοφορία δεν γίνεται σε ένα κύμα άνθησης καθώς το φυτό φέρει τόσο ανοιχτά όσο και κλειστά άνθη. Έτσι έχουμε μια σχετικά παρατεταμένη άνθηση, διάρκειας μεταξύ δυο και τριών μηνών. 

Κλαδεύματα: θα πρέπει να γίνονται μετά την ανθοφορία και πριν την έναρξη της δημιουργίας ανθικών καταβολών καθώς σε αυτό το σημείο ζημιώνουμε την ανθοφορία του επόμενου έτους.

Σχήματα διαμόρφωσης - χρήση: συνήθως διαμορφώνεται είτε ως θάμνος είτε ως δέντρο και μπορεί να φυτευτεί μεμονωμένα αλλά και σε ομάδες τόσο με φυτά του ιδίου είδους αλλά και  σε συνδυασμό με άλλα οξύφιλα είδη όπως το ροδόδεντρο, η γαρδένια, η αζαλέα και η ορτανσία. Μπορεί να καλλιεργηθεί και σε γλάστρα αρκεί να τοποθετηθεί σε ένα καλό για την καμέλια σημείο. 

Διαθέσιμες ποικιλίες

                                                          Λευκή

 

 

 

 

   

       Ροζ - κόκκινη