Συνοπτικά

Κοινό Όνομα: Αρώνια

Επιστημονικό Όνομα: Aronia melanocarpa

Κατηγορία: φυλλοβόλος θάμνος

Μέγιστο Ύψος: 2,5 m

Μέγιστο Πλάτος: 1,8 m

Ρυθμός ανάπτυξης: μέτριος

Απαιτήσεις σε έδαφος: μεγάλη προσαρμοστικότητα

pH εδάφους: 5,5 – 7,8

Απαιτήσεις σε νερό: μέτριες

Αντοχή σε ξηρασία: μεγάλη

Αντοχή στο ψύχος: - 34ο C

Έκθεση στον ήλιο: πλήρης, ημισκιά (σε πλήρη ηλιοφάνεια παράγει καρπούς αριστης ποιότητας)

Περίοδος ανθοφορίας : Μάιος

Περίοδος Συγκομιδής : μέσα Αυγούστου έως  μέσα Σεπτεμβρίου

Κλάδευμα: διατήρησης σχήματος που πραγματοποιείται αργά το χειμώνα

Προβλήματα –Εχθροί –Ασθένειες:  ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτά χωρίς σημαντικούς εχθρούς και ασθένειες.

Αναλυτικά

Κοινή Ονομασία: Αρώνια

Επιστημονική Ονομασία: Aronia melanocarpa

Κατηγορία είδους: Φυλλοβόλος θάμνος

Περιγραφή: Πρόκειται για ένα πολυδύναμο φυτό ο καρπός του οποίου συγκαταλέγεται στις λεγόμενες «super-τροφές» λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας. Κατάγεται από την βορειοανατολική Αμερική και τον νότιο Καναδά, σε μία ευρεία περιοχή που αυτοφύεται τόσο σε ξερικές όσο και σε υγρές περιοχές. Μπορεί να φτάσει τα 2,5 m σε ύψος και σχηματίζει πολυάριθμες παραφυάδες παίρνοντας έτσι την μορφή θάμνου. Η αρώνια σε διεθνείς κλίμακες φαρμακευτικών φυτών συγκαταλέγεται στα πιο ευεργετικά είδη καθώς ο καρπός της είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και πολλά ακόμη θρεπτικά στοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Χρήσεις: Ο καρπός της λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σε ανθοκυάνες και τανίνες έχει στιλπνή γεύση και προορίζεται κυρίως για μεταποιημένα προϊόντα όπως χυμοί, μαρμελάδες φαρμακευτικά προϊόντα, χρωστική τροφίμων κ.α.

Συνθήκες ανάπτυξης: εμφανίζει μεγάλη προσαρμοστικότητα σε πολλούς τύπους εδάφους και μπορεί να αναπτυχθεί σε pH 5,5 έως 7,8 αλλά την μεγαλύτερη ευρωστία παρουσιάζει όταν αυτό κυμαίνεται μεταξύ 6 και 6,5. Έχει μεγάλη αντοχή στην ξηρασία αλλά για σταθερές και μεγάλες αποδόσεις είναι απαραίτητο να αρδεύεται. Ιδιαίτερα ανθεκτικό είδος όσον αφορά το ψύχος καθώς αντέχει έως τους -34ο C (ζώνη ανθεκτικότητας 4).  Αν και αναπτύσσεται και σε ημισκιά την καλύτερη ποιότητα παρουσιάζουν οι καρποί όταν τα φυτά βρίσκονται σε τοποθεσίες με πλήρη ηλιοφάνεια. 

Ανθοφορία – Καρποφορία: Είναι αυτογόνιμο είδος. Ανθοφορεί την άνοιξη και παράγει καρπούς 80 με 90 ημέρες μετά την γονιμοποίηση των ανθέων, ήτοι μέσα Αυγούστου έως μέσα Σεπτεμβρίου.   Η πλήρης παραγωγή λαμβάνεται περίπου στο 5ο έτος από την φύτευση τους στο χωράφι. Όσο για την στρεμματική απόδοση με μία πυκνότητα φύτευσης 220 φυτών ανά στρέμμα αποδίδει 1300- 2000 kg. (Δείτε την μηχανική συγκομιδή αρώνιας σε Γερμανία και Πολωνία)

Κλαδεύματα: αφαίρεση των παλαιών γερασμένων βλαστών και ορισμένων παραφυάδων όταν αυτές γίνουν αρκετά πυκνές για να υπάρχει καλύτερος αερισμός στο εσωτερικό του φυτού. Το κλάδευμα μπορεί να γίνει τέλος του χειμώνα όπως συμβαίνει σε πολλά φυλλοβόλα είδη.

Σχήματα διαμόρφωσης - χρήση: στην κηποτεχνία χρησιμοποιείται είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες για την δημιουργία φυτικού φράχτη ο οποίος επιδέχεται και κλάδευμα διαμόρφωσης.

Προβλήματα – εχθροί – ασθένειες: η διεθνής βιβλιογραφία δεν ονομάζει σημαντικούς εχθρούς και ασθένειες αυτού του είδους καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό που δεν παρουσιάζει προβλήματα στην καλλιέργεια του.

Διαθέσιμες ποικιλίες

Viking: ιδιαίτερα παραγωγική ποικιλία με τους μεγαλύτερους καρπούς σε σχέση με τις υπόλοιπες ποικιλίες. Φτάνει σε ύψος τα 2,5 m και είναι κατ’ άτι πιο παραγωγική από την Nero κυρίως λόγω του μεγέθους του φυτού.

 Nero: ποικιλία μεγαλόκαρπη ιδιαίτερα παραγωγική και με καρπούς υψηλής θρεπτικής αξίας.  Η ποικιλία αυτή είναι μικρότερης ζωηρότητας εν συγκρίσει με την ποικιλία Viking. Το ύψος της κυμαίνεται από 1 έως 1,5m.