Συνοπτικά

Κοινό Όνομα:Πικροδάφνη

Επιστημονικό Όνομα: Nerium oleander

Κατηγορία: αειθαλής θάμνος

Μέγιστο Ύψος: συνήθως 4 mπιο σπάνια φτάνει τα 6 m

Μέγιστο Πλάτος: 3 m

Ρυθμός ανάπτυξης:κανονικός

Απαιτήσεις σε έδαφος: μεγάλη προσαρμοστικότητα, ανθεκτικό σε αντίξοες συνθήκες όπως ρύπανση και αλατότητα

pH εδάφους: 4,5 έως 7,8

Απαιτήσεις σε νερό: ελάχιστες

Αντοχή σε ξηρασία: μεγάλη

Αντοχή στο ψύχος: -12οC

Έκθεση στον ήλιο: πλήρης

Περίοδος ανθοφορίας: Μάιος - Οκτώβριος

Άρωμα ανθέων: όχι

Κλάδευμα: ανανέωσης της βλάστηση και διαμόρφωσης της κόμης συνήθως πριν την βλαστική περίοδο (αρχή της άνοιξης) ώστε στην νέα βλάστηση να έχουμε πλούσια ανθοφορία.   Στο τέλος της ανθοφορίας αφαίρεση των αποξηραμένων ανθέων για λόγους καλαισθησίας.

Προβλήματα –Εχθροί –Ασθένειες:- Αφίδες, Κοκκοειδή, Κάμπιες

Αναλυτικά

Κοινή Ονομασία: Πικροδάφνη

Επιστημονική Ονομασία: Nerium oleander

Περιγραφή είδους: πρόκειται για αειθαλές θάμνο που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μικρό δέντρο. Μπορεί να φτάσει τα 6 μέτρα σε ύψος. Αυτοφύεται σε όλο τον ελλαδικό χώρο και η καταγωγή του είναι Μεσογειακή. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες οι οποίες μπορεί να διαφέρουν σε χρώμα αλλά και στις σειρές των πετάλων.  Εσωτερικά του βλαστού υπάρχει  γαλακτώδης  χυμός ο οποίος είναι δηλητηριώδης. Είναι φυτό με κανονικό ρυθμό ανάπτυξης.

Συνθήκες ανάπτυξης: Μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλα τα είδη των εδαφών καθώς αντέχει στην αλατότητα και γι’ αυτό την συναντάμε σε παράκτιες περιοχές. Εξίσου ανθεκτική είναι και στην ξηρασία και την ρύπανση γι’αυτό και φυτεύεται κατά μήκος των οδικών δικτύων. Είναι μέτρια ανθεκτική στο ψύχος καθώς παγώνει στους – 12οC. 

Ανθοφορία: Ανθίζει από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Η ένταση και το μέγεθος της ανθοφορίας εξαρτάται και από την ποικιλία.

Κλαδεύματα – σχήματα διαμόρφωσης : Επιδέχεται κλαδεύματα τα οποία μπορεί να είναι είτε για ανανέωση της βλάστησης είτε για να την διαμορφώσουν σε ειδικά σχήματα. Φυτεύεται μεμονωμένα, σε ομάδες ή σε ελεύθερους φράχτες. Ως μεμονωμένο δέντρο μπορεί να φυτευτεί σε πάρκα, πεζοδρόμια,κήπους κ.λπ. Είναι κατάλληλο για φύτευση σε περιοχές με μειωμένες δυνατότητες άρδευσης και συντήρησης.

Διαθέσιμες ποικιλίες

Μεγάλη ποικιλία σε χρώματα όπως απαλό ροζ, εντονο ροζ, φουξ, βυσσινί, ασπρο, εκρού και απαλο κίτρινο.