Συνοπτικά

Κοινό Όνομα: Λαγκεστρέμια

Επιστημονικό Όνομα: Lagerstroemia indica

Κατηγορία: φυλλοβόλος θάμνος

Μέγιστο Ύψος: 9 m

Μέγιστο Πλάτος: 6 m

Ρυθμός ανάπτυξης: μέτριος

Απαιτήσεις σε έδαφος: μεγάλη προσαρμοστικότητα εκτός από τα πολύ ασβεστώδη και τα κακώς στραγγιζόμενα.

pH εδάφους: 5 – 7,5

Απαιτήσεις σε νερό: μέτριες

Αντοχή σε ξηρασία: αρκετή

Αντοχή στο ψύχος: -25ο C

Έκθεση στον ήλιο: πλήρης

Περίοδος ανθοφορίας: Ιούλιο έως Σεπτέμβριο

Άρωμα ανθέων: όχι

Κλάδευμα: διαμόρφωσης  και για ανανέωση της βλάστησης πάνω στην οποία ανθοφορεί.

Προβλήματα –Εχθροί –Ασθένειες: ωίδιο και αφίδες

Αναλυτικά

Κοινή Ονομασία: Λαγκεστρέμια

Επιστημονική Ονομασία: Lagerstroemia indica

 Κατηγορία είδους : Φυλλοβόλος θάμνος

Περιγραφή: Κατάγεται από την Κίνα. Έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης. Πολύ εντυπωσιακή παρατεταμένη ανθοφορία και ο κορμός του έχει ιδιαίτερο καλλωπιστικό ενδιαφέρον. Μπορεί να φτάσει τα 5 μέτρα σε ύψος και τα 4 σε πλάτος. 

Συνθήκες ανάπτυξης: Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη αλλά προτιμά τα ελαφρά, γόνιμα, με καλή στράγγιση εδάφη. Δεν αναπτύσσεται καλά σε ασβεστώδη εδάφη. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό σε χαμηλές θερμοκρασίες καθώς παγώνει στους -25ο C. Μεγαλύτερη ευρωστία εμφανίζει σε ηλιαζόμενες θέσεις όπου προστατεύεται από τους έντονους Βόρειους ανέμους.

Ανθοφορία: Ανθίζει από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Έχει ιδιαίτερα πλούσια ανθοφορία και τα άνθη του εμφανίζονται σε βοτρυώδεις ταξιανθίες. Το χρώμα τους μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ποικιλία. Αυτό που είναι το πιο σύνηθες είναι το απαλό ροζ αλλά διαδεδομένα είναι επίσης το βυσσινί, το μοβ, το έντονο ροζ και το άσπρο.

Κλαδεύματα: Με την εφαρμογή κλαδευμάτων επιτυγχάνεται το επιθυμητό σχήμα διαμόρφωσης (δέντρο ή θάμνος) καθώς ελέγχουμε και διατηρούμε το μέγεθος και σχήμα του φυτού. Η δημιουργία έντονης βλάστησης θα μας επιφέρει πλούσια ανθοφορία καθώς οι ταξιανθίες εμφανίζονται επάκρια των βλαστών μας.

Σχήματα διαμόρφωσης - χρήση: Αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο φυτό στην κηποτεχνία καθώς προτείνεται τόσο για μεμονωμένη φύτευση σε χλοοτάπητες όσο και για φύτευση σε συστάδες και σε δεντροστοιχίες.

Διαθέσιμες ποικιλίες

ροζ έντονο (φουξ)

 

 

 

 

 

 

ροζ απαλό (προσωρινά μη διαθέσιμη φωτογραφία)