Συνοπτικά

 

Κοινό Όνομα: Γιασεμί Χιώτικο

Επιστημονικό Όνομα: Jasminum grandiflorum

Κατηγορία: αειθαλές αναρριχώμενο

Μέγιστο Ύψος: 10 m

Ρυθμός ανάπτυξης: Μέτριος

Απαιτήσεις σε έδαφος: καλή προσαρμοστικότητα αλλά προτιμά τα γόνιμα και  καλώς στραγγιζόμενα εδάφη.

pH εδάφους: 6,1-7,5

Απαιτήσεις σε νερό: μέτριες

Αντοχή σε ξηρασία: αρκετή

Αντοχή στο ψύχος: -6ο C

Έκθεση στον ήλιο: πλήρης

Περίοδος ανθοφορίας: Μάιο –Οκτώβριο

Άρωμα ανθέων: ναι

Κλάδευμα: ελέγχου της βλάστησης

Προβλήματα –Εχθροί –Ασθένειες: αφίδες στην νεαρή βλάστηση

Αναλυτικά

 

Κοινή Ονομασία: Γιασεμί Χιώτικο

Επιστημονική Ονομασία: Jasminum grandiflorum

Κατηγορία είδους : αειθαλές αναρριχώμενο

Περιγραφή: αν και η ονομασία του δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα ελληνικής καταγωγής φυτό η πραγματικότητα είναι διαφορετική καθώς το είδος αυτό προέρχεται από την Ασία. Ιδιαίτερα αγαπητό στην κηποτεχνία χάρη στην παρατεταμένη ανθοφορία του η οποία κάνει τους κήπους να ευωδιάζουν για πολλούς μήνες.  Έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης και σχετικά ορθόκλαδη βλάστηση για αναρριχώμενο είδος. Μπορεί να αναρριχηθεί έως και τα 10 μέτρα.

Συνθήκες ανάπτυξης: αναπτύσσεται με ευρωστία σε πλούσια και καλώς στραγγιζόμενα εδάφη. Θα πρέπει να φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις και να αποφεύγονται βορινά σημεία καθώς παγώνει στους -5ο C. Έχει ανθεκτικότητα στην ξηρασία αλλά για τους θερινούς μήνες θα πρέπει να αρδεύεται.

Ανθοφορία: έχει παρατεταμένη ανθοφορία η οποία ξεκινά τον Μάιο και συνεχίζει έως τον Οκτώβριο. Τα άνθη του είναι ιδιαίτερα εύοσμα. Το έλαιο τους χρησιμοποιείται κατά κόρον στην αρωματοποιία  αλλά και στην φαρμακευτική.

Κλαδεύματα: επιδέχεται κλάδευμα για τον περιορισμό της βλάστησης το οποίο εφαρμόζεται μετά την ανθοφορία ή νωρίς την άνοιξη πριν την βλαστική περίοδο σε περιοχές με βαρύ χειμώνα. Εάν είναι απαραίτητο μπορεί να κλαδευτεί πολύ αυστηρά χωρίς να ζημιωθεί.

Σχήματα διαμόρφωσης - χρήση: Συνήθως φυτεύεται κοντά σε φράχτη ή σε πέργκολες για αναρρίχηση.