Συνοπτικά

Κοινό Όνομα: Καλλιστήμονας

Επιστημονικό Όνομα: Callistemon citrinus

Κατηγορία: αειθαλής θάμνος

Μέγιστο Ύψος: 4 m

Μέγιστο Πλάτος: 4 m

Ρυθμός ανάπτυξης: μέτριος προς αργός

Απαιτήσεις σε έδαφος:  καλή προσαρμοστικότητα σε πολλούς τύπους εδάφους αρκεί να στραγγίζουν.

pH εδάφους: 5,6 -7,5

Απαιτήσεις σε νερό: μέτριες

Αντοχή σε ξηρασία: αρκετή

Αντοχή στο ψύχος: -12οC

Έκθεση στον ήλιο:πλήρης

Περίοδος ανθοφορίας: σε κύματα ανθήσεων από άνοιξη έως φθινόπωρο

Άρωμα ανθέων: όχι

Κλάδευμα: διαμόρφωσης και διατήρησης σχήματος νωρίς την άνοιξη πριν την έναρξη  της βλαστικής  περιόδου. 

Προβλήματα –Εχθροί –Ασθένειες: αναπτύσσεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Αναλυτικά

Κοινή Ονομασία: Καλλιστήμονας

Επιστημονική Ονομασία: Callistemon citrinus

Κατηγορία είδους : αειθαλής θάμνος

Περιγραφή: πρόκειται για ένα είδος με πολύ εξωτική εμφάνιση χάρη στα εντυπωσιακά άνθη με τους προεξέχοντες στήμονες που του δίνουν την μορφή κυλινδρικής βούρτσας. Η ομοιότητα αυτή ήταν καθοριστική καθώς καθιερώθηκε στο εξωτερικό ως το κοινό του όνομα (bottlebrush tree). Αν και η καταγωγή του είναι από την Αυστραλία το επιστημονικό του όνομα Callistemon sp. έχει προέλευση ελληνική και αποτελείται από τις λέξεις κάλλιστος + στήμονας. Πρόκειται για ένα είδος με σχετικά αργή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία που κρατά αρκετούς μήνες.

Συνθήκες ανάπτυξης: Αναπτύσσεται χωρίς προβλήματα σε πολλούς τύπους εδαφών αρκεί να μην είναι ασβεστώδη. Ανθεκτικό ως προς την ξηρασία αλλά για την συνεχή δημιουργία νέας βλάστησης πάνω στην οποία ανθοφορεί θα πρέπει να αρδεύεται κατά το καλοκαίρι όπου επικρατούν ξηροθερμικές συνθήκες. Το εύρος του pH θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 5,6 και 7,5. Είναι μερικώς ανθεκτικό στο κρύο καθώς παγώνει στους -12οC. Αναπτύσσεται και σε ημισκιά αλλά προτιμά τα ηλιόλουστα σημεία.

Ανθοφορία: οι ταξιανθίες δημιουργούνται επάκρια σε βλαστούς του τρέχοντος έτους και παρουσιάζονται σε κύματα ανθήσεων από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, καθ’ όλη την διάρκεια της θερμής περιόδου.

Κλαδεύματα: διαμόρφωσης και περιορισμού εάν είναι απαραίτητο. Συνήθως πραγματοποιείται  στο τέλος της ανθοφορίας στις περιοχές με ήπιο χειμώνα και πριν την έναρξη της βλαστικής περιόδου σε περιοχές με ψυχρότερο κλίμα.

Σχήματα διαμόρφωσης - χρήση: το συναντάμε με την μορφή θάμνου ή μικρού δέντρου και φυτεύεται είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες για την δημιουργία συστάδων , δεντροστοιχιών σε πάρκα, πεζοδρόμια και κήπους. Μπορεί να καλλιεργηθεί  και σε γλάστρες σε μπαλκόνια  αρκεί να βρίσκεται σε ηλιόλουστες θέσεις.

Διαθέσιμες ποικιλίες

πλατύφυλλος καλλιστήμονας με επαναλαμβανόμενη ανθοφορία κατά την διάρκεια της βλαστικής περιόδου