Συνοπτικά

Κοινό Όνομα: Χαμαίρωπας ο χαμηλός

Επιστημονικό Όνομα: Chamaerops humilis

Κατηγορία: Φοινικοειδή

Μέγιστο Ύψος: 4 m

Μέγιστο Πλάτος: 3 m

Ρυθμός ανάπτυξης: αργός

Απαιτήσεις σε έδαφος:  μεγάλη προσαρμοστικότητα ακόμη και σε ξερά και άγονα εδάφη. 

pH εδάφους:  6,1 - 7,8

Απαιτήσεις σε νερό: μέτριες

Αντοχή σε ξηρασία: μεγάλη

Αντοχή στο ψύχος: -12ο C

Έκθεση στον ήλιο: πλήρης

Περίοδος ανθοφορίας: Απρίλιος - Ιούνιος

Άρωμα ανθέων: όχι

Περίοδος καρποφορίας: φθινόπωρο  - χειμώνας

Κλάδευμα: Εάν αποκόπτονται τα χαμηλότερα φύλλα σχηματίζει κορμό με την κλασική όψη των φοινικοειδών, καλυμμένο με καφέ ίνες.

Προβλήματα –Εχθροί –Ασθένειες: αναπτύσσεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα καθώς πρόκειται για ένα ανθεκτικό είδος.

Αναλυτικά

Κοινή Ονομασία: Χαμαίρωπας ο χαμηλός

Επιστημονική Ονομασία: Chamaerops humilis

Κατηγορία είδους : Φοινικοειδή

Περιγραφή: Πρόκειται για ένα νανοειδές είδος που κατάγεται από την δυτική λεκάνη της Μεσογείου. Αυτοφύεται σε βραχώδη κυρίως σημεία σε περιοχές της Αλγερίας, Τυνησίας, του Μαρόκου αλλά και Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας.  Παρά την ονομασία του μπορεί να φτάσει έως και τα 4 μέτρα σε ύψος όταν βρει τις κατάλληλες συνθήκες. Τα φύλλα του είναι παλαμοειδή  και οι μίσχοι τους είναι ακανθώδεις. Έχει αργή ανάπτυξη.  

Συνθήκες ανάπτυξης: Φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Αναπτύσσεται καλύτερα σε εδάφη με βασικό pH με άριστο 7.5 αλλά μπορεί να προσαρμοστεί και σε εδάφη με pΗ από 6,1 έως 7,8. Γόνιμα εδάφη με καλή στράγγιση είναι η βέλτιστη επιλογή. Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε άρδευση και είναι ανθεκτικό μερικώς στην ξηρασία. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις και έχει αντοχή σε δυνατούς ανέμους.  Έχει αντοχή στο ψύχος που μπορεί να φτάσει τους -12ο C. Ευδοκιμεί και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Ανθοφορία – Καρποφορία: Η ανθοφορία γίνεται την άνοιξη σε φυτά ηλικίας άνω των 6 ετών.  Η ανθοφορία του χαρακτηρίζεται και ως σπάνια διότι μπορεί να μην επαναλαμβάνεται κάθε έτος. Είναι φυτό δίοικο καθώς υπάρχουν θηλυκά και αρσενικά φυτά. Η γύρη από τα αρσενικά φυτά μεταφέρεται με τον άνεμο. Τα άνθη εμφανίζονται πολλά μαζί σε ταξιανθίες.

Κλαδεύματα: Εάν αποκόπτονται τα χαμηλότερα φύλλα σχηματίζει κορμό με την κλασική όψη των φοινικοειδών, καλυμμένο με καφέ ίνες. Ειδάλλως, αποκτά πιο σφαιρικό σχήμα.

Σχήματα διαμόρφωσης - χρήση:  Είναι κατάλληλο για μεμονωμένες φυτεύσεις ως δέντρο  αλλά και για ομαδικές φυτεύσεις σε δεντροστοιχίες. Μπορεί να φυτευτεί και σε περιορισμένους χώρους όπως αίθρια  αλλά και σε γλάστρες σε βεράντες και κήπους.