Συνοπτικά

Κοινό Όνομα: Λεβάντα

Επιστημονικό Όνομα: Lavandula angustifolia

Κατηγορία: αρωματικό

Μέγιστο Ύψος: 0,6 m

Μέγιστο Πλάτος: 1 m

Ρυθμός ανάπτυξης: μέτριος

Απαιτήσεις σε έδαφος: καλή προσαρμοστικότητα σε ποικίλους τύπους εδάφους αρκεί να στραγγίζουν επαρκώς.

pH εδάφους: 6,1 – 7,8 (ιδανικό 7,1- 7,5)

Απαιτήσεις σε νερό: ελάχιστες

Αντοχή σε ξηρασία: μεγάλη

Αντοχή στο ψύχος: -28ο C

Έκθεση στον ήλιο: πλήρης

Περίοδος ανθοφορίας: Τέλη Μαΐου έως Σεπτέμβριο (ανάλογα με την ποικιλία υπάρχουν παρεκκλίσεις)

Άρωμα ανθέων: ναι, όλο το φυτό είναι αρωματικό.

Κλάδευμα: κλάδευμα ανανέωσης πραγματοποιείται κατά τα μέσα Αυγούστου και αφαιρούνται τα 2/3 του συνολικού ύψους των φυτών. 

Προβλήματα –Εχθροί –Ασθένειες: Εάν διατηρείται σε πολύ τρυφερή κατάσταση το φύλλωμα της (με τα τακτικές λιπάνσεις και ποτίσματα) μπορεί να προσβληθεί από αφίδες και κάμπιες. Σημαντικό είναι το έδαφος να στραγγίζει επαρκώς και να μην την ποτίζουμε υπερβολικά καθώς είναι ευπαθής σε ασθένειες του λαιμού και των ριζών που ευνοούνται από την περίσσεια υγρασίας.  Προσβάλλεται από τα εξής γένη μυκήτων: Botrytis, Phytophthora, Pythium, Rhizoctonia, Septoria και Xanthomonas.  

Αναλυτικά

Κοινή Ονομασία:  Λεβάντα

Επιστημονική Ονομασία:  Lavandula angustifolia

Κατηγορία είδους : αρωματικό είδος

Περιγραφή: είδος με ιδιαίτερο άρωμα το οποίο καλλιεργείται για το αιθέριο έλαιο του σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Η καταγωγή του είναι ευρωπαϊκή καθώς αυτοφύεται σε πολλές παραμεσόγειες χώρες. Στην Γαλλία υπάρχουν οι μεγαλύτερες εμπορικές φυτεύσεις λεβάντας αν και το είδος ‘angustifolia’ είναι αγγλικής προέλευσης. Φυτό ποώδες, ημιξυλώδες που φτάνει σε ύψος τα 60 cm το 1 m σε πλάτος. Η ανάπτυξη του έχει μέτριο ρυθμό.

Συνθήκες ανάπτυξης: όσον αφορά το έδαφος απαιτεί να είναι καλώς στραγγιζόμενο, κατά τα άλλα μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι και σε άγονα και ξερά εδάφη. Το pH θα πρέπει να είναι ελαφρώς αλκαλικό αν και αναπτύσσεται σε εύρος από 6,1 έως 7,8, το ιδανικό είναι 7,1- 7,5.  Σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές  με υψόμετρο άνω των 650μέτρων λέγεται ότι παράγει την καλύτερη δυνατή ποιότητα ελαίου. Πλήρης ηλιοφάνεια είναι απαραίτητη και οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα δεν αποτελούν πρόβλημα καθώς παγώνει στους -28ο C.

Ανθοφορία: ξεκινά τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου και συνεχίζει καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού. Ανάλογα με την ποικιλία η περίοδος αυτή μπορεί να διαφέρει ελαφρώς. Όσον αφορά το χρώμα των ανθέων, αν και το πιο συνηθισμένο και γνωστό είναι το μοβ, υπάρχουν ποικιλίες με λευκά και ροζ άνθη.

Κλαδεύματα: για την ανανέωση και δημιουργία συμπαγής κόμης θα πρέπει να κλαδεύουμε τα φυτά μας κατά τα μέσα του Αυγούστου αφαιρώντας τα 2/3 του συνολικού ύψους τους ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα φανεί το ξυλοποιημένο και απογυμνωμένο μέρος του φυτού στο οποίο δεν υπάρχουν πολλά φύλλα. Πολύ σύντομα εμφανίζονται νέοι βλαστοί οι οποίοι θα προλάβουν να μεγαλώσουν και να σκληροποιηθούν πριν τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κρατήσουμε τα φυτά μας σε στάδιο νεανικότητας χωρίς συμπτώματα γηρασμού για περίπου μία εικοσαετία.  Εάν τα στελέχη με τα άνθη τα θέλουμε για αποξήρανση τότε για να έχουμε το μέγιστο δυνατό άρωμα θα πρέπει να τα αποκόψουμε όταν εμφανιστεί το μεγαλύτερο κύμα άνθησης (τα περισσότερα άνθη να είναι ανοιγμένα).

Σχήματα διαμόρφωσης - χρήση: χρησιμοποιείται κυρίως σε ομάδες για την δημιουργία χαμηλού φυτικού φράχτη ή μπορντούρας αλλά και σε συστάδες φυτών μαζί με άλλα είδη όπως τριαντάφυλλα, σε βραχόκηπους  αλλά και για εδαφοκάλυψη σε επικλινή εδάφη.

Διαθέσιμες ποικιλίες

Hidcote: Ποικιλία με μοβ σκούρα άνθη και συμπαγή ανάπτυξη καθώς δεν ξεπερνά σε ύψος τα 50 cm

Alba: Ποικιλία με λευκά άνθη και μακριά στελέχη. Tο χρώμα του φυλλώματος είναι πιο σταχτύ - ασημί σε σχέση με αυτό της Hidcote.