Συνοπτικά

Κοινό Όνομα: Ροδιά

Επιστημονικό Όνομα: Punica granatum

Κατηγορία: Φυλλοβόλος θάμνος

Μέγιστο Ύψος: 6 m

Μέγιστο Πλάτος: 5 m

Ρυθμός ανάπτυξης: γρήγορος

Απαιτήσεις σε έδαφος:  μεγάλη προσαρμοστικότητα σε όλους τους τύπους εδάφους

pH εδάφους: 5,5 - 7,8 (άριστο 5,5 με 7)

Απαιτήσεις σε νερό: μέτριες

Αντοχή σε ξηρασία: μεγάλη

Αντοχή στο ψύχος: -12ο C

Έκθεση στον ήλιο: πλήρης

Περίοδος ανθοφορίας:  πραγματοποιείται σε κύματα ανθήσεων που ξεκινούν από τα μέσα της άνοιξης και συνεχίζουν έως νωρίς το φθινόπωρο. 

Περίοδος Συγκομιδής: ανάλογα με την ποικιλία από αρχές Σεπτέμβρη έως τέλη Νοέμβρη. 

Κλάδευμα: διαμόρφωσης και καρποφορίας

Προβλήματα –Εχθροί –Ασθένειες: αρκετά ανθεκτικό φυτό χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. 

Αναλυτικά

Κοινή Ονομασία: Ροδιά                                       

Επιστημονική Ονομασία: Punica granatum

Κατηγορία είδους : Φυλλοβόλος θάμνος

Περιγραφή: Κατάγεται από την λεκάνη της μεσογείου και την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σε ελεύθερη ανάπτυξη είναι ένας δενδρώδης θάμνος που μπορεί να φτάσει τα 5 με 6 μέτρα σε ύψος και σε πλάτος. Είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης.

Συνθήκες ανάπτυξης: όσον αφορά το έδαφος η ροδιά μπορεί να προσαρμοστεί σχεδόν σε όλους τους τύπους ακόμη και σε βραχώδη και φτωχά εδάφη. Για να αποδώσει όμως στο μέγιστο θα πρέπει το έδαφος να είναι βαθύ και γόνιμο και να υπάρχει η δυνατότητα  συστηματικής άρδευσης του. Το επιθυμητό pH κυμαίνεται μεταξύ 5,5 και 7. Λέγεται ότι τα καλύτερα εδάφη για την καλλιέργεια της αποτελούν τα ιζηματογενή καθώς εκεί αποδίδει τις μέγιστες αποδόσεις. Η ελάχιστη θερμοκρασία που ανέχεται η ροδιά για την πλειοψηφία των ποικιλιών της είναι -12οC. 

Ανθοφορία – Καρποφορία: Η ανθοφορία της ροδιάς δεν γίνεται ταυτόχρονα αλλά πραγματοποιείται σε κύματα ανθίσεων. Η δε επικονίαση πραγματοποιείται κυρίως με τα έντομα και δευτερευόντως με τον άνεμο. Οι περισσότερες ποικιλίες ροδιάς είναι αυτογόνιμες αλλά μπορούν να γονιμοποιηθούν εξίσου και με σταυρογονιμοποίηση.  Η σταυρογονιμοποίηση συνιστάται, επειδή στην περίπτωση που τα άνθη της γονιμοποιούνται με τον τρόπο αυτό έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνει κατά πολύ η παραγωγικότητα των δένδρων. Η ροδιά μπορεί να μπει σε καρποφορία από το 3ο -4ο έτος μετά την εγκατάσταση της, ενώ σε πλήρη παραγωγή φτάνει μετά το 7ο – 8ο έτος. Κατά την πλήρη παραγωγή της αποδίδει 2,5-3,0 τόνους/στρέμμα εμπορεύσιμο ρόδι και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι και μεγαλύτερη. Η ωρίμανση των καρπών της ροδιάς γίνεται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου ανάλογα με την ποικιλία. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ 

Κλαδεύματα: Η ροδιά αν δεν κλαδευτεί έχει την τάση να διαμορφώνεται σε ένα πολύκορμο θάμνο. Όπως και στα περισσότερα καρποφόρα δέντρα διακρίνουμε δύο είδη κλαδεύματος:1) Κλάδευμα διαμόρφωσης, 2) Κλάδευμα καρποφορίας.  Όσον αφορά το κλάδευμα διαμόρφωσης, στις περισσότερες περιπτώσεις συστηματικής καλλιέργειας το σχήμα που δίνεται έχει την μορφή θάμνου επειδή η ροδιά μπαίνει πιο σύντομα στην καρποφορία ενώ ταυτόχρονα ευκολύνονται οι καλλιεργητικές εργασίες καθώς και η συγκομιδή.Όσον αφορά το κλάδευμα καρποφορίας στην ροδιά πραγματοποιείται κάθε χρόνο κατά την περίοδο του λήθαργου των οφθαλμών (πραγματοποιείται κατά τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο). Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Εχθροί – Ασθένειες: Αναπτύσσεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα καθώς πρόκειται για μια καλλιέργεια η οποία δεν έχει προς το παρόν επεκταθεί πολύ στον Ελλαδικό χώρο. Γενικότερα όμως όσον αφορά τους εχθρούς, έχουν αναφερθεί προσβολές στην ελληνική και ξένη βιβλιογραφία από αφίδες, ψευδόκοκκο, τον ξυλοφάγο (Zeuzera pyrina), το λεπιδόπτερο Virachola isocrate, την μύγα της Μεσογείου αλλά και νηματώδεις κυρίως ο Meloidogyne incognita. Από ασθένειες οι μύκητες Sclerotinia sp., Aspergillus castaros και Alternaria alternata.


Διαθέσιμες ποικιλίες

 Akko: Πρόκειται για μια Ισραηλινή ποικιλία. Είναι πρώιμη καθώς ωριμάζει μετά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου έως  και το τέλος του μήνα. Έχει γλυκιά γεύση και ο καρπός είναι κόκκινος τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Τα σπέρματα είναι μαλακά. Ο καρπός της προορίζεται για νωπή κατανάλωση και είναι ιδιαίτερα ελκυστικός όχι μόνο εμφανισιακά αλλά και στο εμπόριο λόγω της μεγάλης σχετικά αντοχής του στα ράφια των καταστημάτων. 

 

 

Καρποφορία της ποικιλίας Akko στο στάδιο ωρίμανσης μετά την συγκομιδή των πρώτων ώριμων καρπών. Ξάνθη, 15 Σεπτεμβρίου 2012

Για περισσότερες εικόνες πατήστε εδώ 

Δέλεαρ: Ποικιλία ισραηλινής προέλευσης πολύ πρώιμης ωρίμανσης καθώς η συγκομιδή ξεκινά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και τελειώνει έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Ιδιαίτερα εύγεστος καρπός με πολύ μαλακά σπέρματα, πιο μαλακά από αυτά της ποικιλίας Akko. Ο καρπός αποκτά ακόμη περισσότερα σάκχαρα από την ποικιλία Akko και στην περιοχή της Ξάνθης προτιμάται πολύ από τους εντόπιους καταναλωτές που την γνωρίζουν. Ανθεκτική και ως προς το ψύχος καθώς σε σχέση με τις ποικιλίες Akko και Wonderful εμφανίζει την μεγαλύτερη αντοχή στους παγετούς. Ο καρπός αποκτά βαθύ και έντονο κόκκινο χρώμα τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

Καρπός της ποικιλίας Δέλεαρ στο στάδιο ωρίμανσης. Ξάνθη 15 Σεπτεμβρίου 2012.

 

 Sweet: ποικιλία που εντοπίστηκε το 1940 στην Αμερική. Διαδόθηκε για τους ιδιαίτερα εύγεστους και γλυκούς καρπούς της καθώς και για την πρώιμη ωρίμανση τους (αρχές Σεπτέμβρη). Η εξωτερική επιδερμίδα του ροδιού χρωματίζεται ροδοκόκκινη κατά την ωρίμανση και τα αρίλια (σπέρματα με την σάρκα) που αποκτούν ροζέ χρώμα είναι χυμώδη και πολύ γλυκά εξ ου και η ονομασία ‘sweet’. Αποτελεί μια καλή επιλογή για τις βορειότερες περιοχές διότι η συγκομιδή τους γίνεται πριν από τους πρώτους παγετούς του χειμώνα έτσι δεν έχουμε σκασίματα της επιδερμίδας τους. Δυστυχώς αν και η γεύση του υπερέχει σε γλυκύτητα σε σχέση με τις υπόλοιπες, το αγοραστικό κοινό προτιμά τις έντονα χρωματιζόμενες ποικιλίες και δεν είναι ακόμη γνωστή η διακύμανση των τιμών για τους παραγωγούς. 


Wonderful: Η πιο διαδεδομένη ποικιλία παγκοσμίως με καρπούς μεγάλου μεγέθους.Τα σπέρματα αυτής της ποικιλίας είναι μέτριας σκληρότητας, κόκκινα και με χυμό πολύ καλής ποιότητας. Τα δένδρα αυτής της ποικιλίας είναι πολύ ζωηρά και παραγωγικά. Φτάνουν σε ύψος τα 6 μέτρα. Τα ρόδια της ποικιλίας Wonderful ωριμάζουν στα τέλη Σεπτεμβρίου – με αρχές Οκτώβριου σε περιοχές με ήπιο κλίμα. Σε βόρειες περιοχές η ωρίμανση είναι πιο όψιμη και μπορεί να κυμανθεί από αρχές Οκτωβρίου έως αρχές Νοεμβρίου. Η ποικιλία αυτή προσαρμόζεται σε διάφορα περιβάλλοντα και γι’ αυτό καλλιεργείται σε πολλά μέρη του κόσμου. Δυστυχώς σε περιοχές με ψυχρό κλίμα ο καρπός δεν προλαβαίνει να ωριμάσει εγκαίρως και με τους πρώιμους παγετούς του χειμώνα εμφανίζεται έντονο σκάσιμο στους καρπούς κάτι που τους κάνει μη εμπορεύσιμους για νωπή κατανάλωση παρά μόνο για μεταποίηση. Έτσι, οι καρποί αγοράζονται σε πολύ χαμηλές τιμές μεταξύ 0,30 -0,50 ευρώ το κιλό.

Καρπόφορία της ποικιλίας Wonderful στο στάδιο ωρίμανσης. Ξάνθη, 10 Οκτωβρίου 2012.

 Για περισσότερες εικόνες απο τις διαθέσιμες ποικιλίες πατήστε εδώ