Συνοπτικά

Κοινό Όνομα: Λαντάνα , Πολυανθούσα

Επιστημονικό Όνομα:  Lantana camara

Κατηγορία: Ημιαειθαλής θάμνος

Μέγιστο Ύψος: 3 m

Μέγιστο Πλάτος: 3 m

Ρυθμός ανάπτυξης: γρήγορος

Απαιτήσεις σε έδαφος: πολύ μεγάλη προσαρμοστικότητα σε ποικίλους τύπους εδάφους.

pH εδάφους:  6,1 -7,8

Απαιτήσεις σε νερό: μέτριες έως ελάχιστες

Αντοχή σε ξηρασία: μεγάλη

Αντοχή στο ψύχος:  -3,8ο C

Έκθεση στον ήλιο: πλήρης

Περίοδος ανθοφορίας: σε όλη την διάρκεια της βλαστικής περιόδου (καλοκαίρι – άνοιξη –φθινόπωρο)

Άρωμα ανθέων: όχι

Κλάδευμα: Συνήθως κλαδεύεται στην αρχή της βλαστικής περιόδου, νωρίς την άνοιξη, για την διαμόρφωση της. Το καλοκαίρι επεμβαίνουμε για περιορισμό και διατήρηση της κόμης στο επιθυμητό μέγεθος. 

Προβλήματα –Εχθροί –Ασθένειες: πολύ ανθεκτικό είδος χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις και προβλήματα.

 

Αναλυτικά

Κοινή Ονομασία: Λαντάνα , Πολυανθούσα

Επιστημονική Ονομασία: Lantana camara

Κατηγορία είδους : Ημιαειθαλής θάμνος

Περιγραφή: πρόκειται για ένα υποτροπικό είδος που κατάγεται από την Ν. Αμερική. Φυτό που χαίρει ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας καθώς η πλούσια ανθοφορία του διαρκεί 8 με 9 μήνες. Ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να αναπτυχθεί έως και τα τρία μέτρα σε ύψος και πλάτος αλλά έχουν δημιουργηθεί πολλές ποικιλίες χαμηλής ανάπτυξης που δεν ξεπερνούν το 1 μέτρο. Είναι δηλητηριώδες φυτό γι’ αυτό δεν πρέπει να καταναλώνεται από τα ζώα και έχει αρωματικό φύλλωμα (άλλοι το θεωρούν ευχάριστο και άλλοι όχι). Έχει πολύ γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης.

Συνθήκες ανάπτυξης: ως προς το έδαφος δεν έχει καμία απαίτηση. Το pH του εδάφους δεν αποτελεί πρόβλημα καθώς αναπτύσσεται τόσο σε όξινα όσο και σε βασικά εδάφη (εύρος pH: 6,1 έως 7,8). Συστήνεται για φυτεύσεις όταν η δυνατότητα άρδευσης είναι περιορισμένη καθώς δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και είναι ανθεκτικό σε ξηροθερμικές συνθήκες. Παγώνει στους – 3,8ο C και ρίχνει τα φύλλα του σε περιοχές με πιο ψυχρό κλίμα. Αντίθετα σε νοτιότερες περιοχές της Ελλάδος το διατηρεί όλο τον χρόνο. 

Ανθοφορία : πλούσια ανθοφορία αναπτύσσει καθ’ όλη την διάρκεια της βλαστικής περιόδου επομένως ξεκινά να ανθίζει τον Απρίλιο –Μάιο ανάλογα με το κλίμα της περιοχής έως τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Το χρώμα των ανθέων ποικίλει ανάλογα με την ποικιλία και μπορεί να είναι άσπρο, κίτρινο, κίτρινο – ροζ, κίτρινο – πορτοκαλί, κόκκινο –πορτοκαλί, ροζ – άσπρο.

Κλαδεύματα: κλαδεύεται αρχές της άνοιξης για διαμόρφωση της κόμης και  μέσα στην βλαστική περίοδο για τον περιορισμό της βλάστησης.

Σχήματα διαμόρφωσης - χρήση: ανάλογα με την ανάπτυξη της ποικιλίας μπορεί να δημιουργήσει φυτικούς φράχτες  και συστάδες μαζί με άλλα είδη. Οι χαμηλότερης ανάπτυξης ποικιλίες μπορούν να φυτευτούν σε ομάδες για την δημιουργία μπορντούρας αλλά και μεμονωμένα για φυτεύσεις σε γλάστρες σε κήπους και μπαλκόνια.

Διαθέσιμες ποικιλίες

Ροζ- άσπρη: μέτριας ανάπτυξης φυτό που δεν ξεπερνά το 1 m σε ύψος

 

  

 

 Κίτρινη: μέτριας ανάπτυξης φυτό που δεν ξεπερνά το 1 m σε ύψος

 

 

 

Πορτοκαλί-κόκκινη : μέτριας ανάπτυξης φυτό που φτάνει το 1 m σε ύψος. 

 

 

   

Κίτρινη- ροζ: έντονης ανάπτυξης φυτό που φτάνει τα 3 μέτρα σε ύψος. Σχηματίζει ακανόνιστη ζωηρή  βλάστηση και μπορεί να δημιουργήσει φυτικούς φράχτες ακόμη και δεντράκια με σφαιρική κόμη.

 Άσπρη:  χαμηλής ανάπτυξης φυτό που δεν ξεπερνά τα 60 cm.